Weerpluimen voor Den Helder / De Kooy

Groningen | Leeuwarden | Den Helder | Schiphol | De Bilt | Twente | Vlissingen | Maastricht
(lees meer)


Temperatuurpluim Den Helder voor 16 July 2024
Neerslagpluim Den Helder voor 16 July 2024
Windsnelheid km/h pluim Den Helder voor 16 July 2024
Windstotenpluim Den Helder voor 16 July 2024
Onweerkans pluim Den Helder voor 16 July 2024
Dauwpunttemperatuur pluim Den Helder voor 16 July 2024
Bewolkingsgraad Den Helder voor 16 July 2024

 

Actuele weerkaarten

 

Zo lees je de weerpluim

De weerpluimen worden net als de weerkaarten gegenereerd door weermodellen: de supercomputer van de weerdienst - in dit geval NOAA - maakt met behulp van slimme algoritmes een benadering van de toekomstige weertoestand.

Het model start altijd met de metingen van de weertoestand op het moment dat de computer gaat rekenen, nu dus. Dat zijn metingen van bijvoorbeeld de windrichting- en snelheid, de luchtdruk, relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur. Het algoritme extrapoleert dan met die kennis - en de manier waarop deze waardes op elkaar inwerken - naar de toekomst, de resultaten daarvan zie je in de vorm van de groene lijntjes. Zo gebeurt dat 52 keer achter elkaar, dat zijn de 'leden' van de pluim. Iedere keer verandert het model een beginwaarde. Is het nu bijvoorbeeld 7,5 °C, dan kan de volgende 'run' met 7,6 °C starten. Daarmee wordt de uitkomst van iedere run automatisch net iets anders.

Onzekerheid in het model
Die onzekerheid is nodig, omdat het weer nu eenmaal onzeker is. Je weet nooit precies wat het gaat worden, verwachtingen opstellen gaat daarom vaak beter als je die onzekerheid ook inbouwt in de berekening. Als het model daarna 52 keer heeft gedraaid wordt het ideale midden berekend (de dikke rode stippellijn). Grote kans dat het toekomstige weerbeeld daar op zal lijken. De berekeningen worden 4 maal daags uitgevoerd om steeds de nieuwe actuele waardes als uitgangspunt te kunnen nemen. Je ziet ook dat naarmate de dagen vorderen, de onzekerheid toeneemt. Hoe meer de groene lijntjes uit elkaar liggen, hoe hoger de onzekerheid.

Weetje
Aardig weetje: de grafiek heet trouwens pluim omdat deze wel iets weg heeft van rook die met de wind mee uit een schoorsteen waait.

Over Weerlive

Weerlive levert je de allerbeste meteo-informatie, voor iedere locatie in Nederland, op basis van een zeer breed scala aan bronnen. Ook is dit het thuis van de Weer API met KNMI meetgegevens, met meer dan 14.000 gebruikers.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Weerlive.nl
Rijn en Schiekade 115 F
2311 AS Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@weerlive.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad