Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Uitgifte: 16/07/2024 05.39 uur LT
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Een lagedrukgebied boven het zuiden van Engeland heeft een uitloper boven het noorden van Nederland. Het laag trekt over de Noordzee noordoostwaarts, is enige tijd stationair boven de Duitse Bocht en trekt woensdag naar Denemarken. Het bijbehorende hoogtelaag ligt boven het zuidwesten van Engeland en trekt dinsdag over de Noordzee noordoostwaarts waarbij een hoogtetrog Nederland passeert. Het frontaal systeem (in een vore met windruiming) ligt boven het noorden van Nederland en trekt noordwaarts. Dinsdagavond volgt een rondom het laag ingedraaide occlusie die woensdagochtend enige tijd stationair boven het noorden van Nederland blijft. Woensdag trekt ook een secundaire, oude frontale zone min of meer evenwijdig aan de stroming over het midden van Nederland. Deze zone is herkenbaar aan grenslaagbewolking en een neerslagsignaal. Actueel is deze te herkennen bij Schotland.

Modelbeoordeling
De kern van het lagedrukgebied (in wezen een secundaire kern aan de zuidwestkant van de hoofdkern) trekt in de EC uitvoer duidelijk zuidelijker dan de Harmonie uitvoer. Dit zorgt voor een onzekerheid over de locatie van het maximum van het windveld. Uiteraard is er in de EC uitvoer een onderschatting van de grenslaagbewolking, de Harmonie uitvoer is beter.

Aandachtspunten
Wind
Aan de zuid- en westkant van het laag nog steeds detailverschillen, maar we gaan uit van ZW 6 Bft, aan de westflank NW 6 Bft.

Zicht
In de nacht naar donderdag een duidelijk signaal voor mist. In de Harmonie uitvoer bij het restant van de secundaire frontale zone, in de EC uitvoer in het noorden. Realistisch is dat in de nacht naar donderdag mist ontstaat.

Temperatuur
Tmax dinsdag iets hoger dan in de uitvoer, zoals vaak bij wisselende bewolking.

Bewolking
Aan de zuidkant van het frontaal systeem en in het laag stratus. Actueel is deze wat te uitgebreid in de Harmonie uitvoer. Convectieve toppen dinsdag overdag tot FL300. Bij de ingedraaide occlusie en de secundaire frontale zone ten zuiden daarvan een duidelijk signaal voor stratus. Bij de secundaire frontale zone in de Harmonie uitvoer in het oosten een signaal voor TCu, toppen rond FL100.

Neerslag
Dinsdag bij de buien 5-10 mm, lokaal meer. CAPE (EC uitvoer) is dan 200-400 J/kg, schering 15-25 kn, hoogst in het zuidoosten. Woensdag in het oosten bij de secundaire frontale zone in de Harmonie uitvoer een signaal voor een bui, toppen rond FL100.

geldig tot woensdag 17 juli 2024 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Uitgifte: 16/07/2024 00.44 uur LT
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Een hoog boven Midden-Europa trekt langzaam oostwaarts. In het weekeinde komen we onder invloed van een sturend lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland. Het koufront passeert waarschijnlijk zondag. Daarna breidt een zonale stroming zich over het Noordzeegebied uit. Van tijd tot tijd passeren (uitlopers van) frontale systemen.

Modelbeoordeling en onzekerheden
De kans op sterk bovennormale temperaturen tot en met zaterdag is groter geworden. Ook is het vochtig met hoge dauwpunten en hoge Tmin. Het beeld van de overgang naar een zonale stroming in het weekeinde is consistent in de uitvoer aanwezig. Er is een kans van ongeveer 40% dat de passage van het frontaal systeem in het weekeinde gepaard gaat met significante convectie. Uiteraard zijn details nog onzeker. Daarna ligt de neerslagkans rond 50% en is de kans op bovennormale temperaturen klein, minder dan 10%.

Samenvatting meerdaagse-periode
Eerst droog, zonnig en warm tot zeer warm. Zondag (onweers)buien en overgang naar wisselvallig weer met temperaturen rond of iets onder normaal en iedere dag ongeveer 50% kans op neerslag.

Samenvatting EPS-periode
Grote (meer dan 80%) kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of iets onder normaal. De neerslagkans is iedere dag ongeveer 50%.

Geldig van donderdag 18 juli tot dinsdag 30 juli

 

 

Over Weerlive

Weerlive levert je de allerbeste meteo-informatie, voor iedere locatie in Nederland, op basis van een zeer breed scala aan bronnen. Ook is dit het thuis van de Weer API met KNMI meetgegevens, met meer dan 14.000 gebruikers.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Weerlive.nl
Rijn en Schiekade 115 F
2311 AS Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@weerlive.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad