Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Uitgifte: 29/11/2023 00.39 uur LT
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Aan de westflank van een grootschalige hoogtetrog boven Centraal- en Oost-Europa bevinden we ons in een zwakke noordelijke stroming. Een kleinschalig lagedrukgebied (CAD) boven de Duitse Bocht trekt zuidoostwaarts en heeft een ingedraaide occlusie die actueel (00 UTC) boven een groot deel van het land sleept. In de loop van de nacht en ochtend trekt het laag over het noorden van Duitsland oostwaarts en blijft er boven ons land een WZW-ONO georienteerde vore over, die vannacht en in de ochtend van noordwest naar zuidoost over het land zal bewegen. De 'staart' van de ingedraaide occlusie ligt in/rond deze vore, passeert eveneens zuidoostwaarts maar blijft in de middag slepen boven het (zuid)westen van de FIR. In de middag bereikt tevens een volgende kleinschalige trog/vore het noordwestelijk kustgebied. In de nacht naar donderdag bevinden we ons dan in een soort zadelgebied. Donderdagochtend bereikt een volgend kleinschalig lagedrukgebied (vore) het Waddengebied, waardoor het zadelgebied (als een rug) naar het zuiden van Nederland wordt geduwd.

Modelbeoordeling
De Harmonies zijn nog steeds te noordelijk met de occlusie, EC lijkt meer op de actualiteit. Overal waar de NESO (neerslagsoort) in de modellen een mix van regen en natte sneeuw laten zien valt in werkelijkheid vrij gemakkelijk korrelhagel en natte sneeuw (met kortdurende gladheid tot gevolg) en in het oosten (waar sporadisch ook sneeuw wordt berekend) gaat de neerslag soms ook over in droge sneeuw, waardoor zich een tijdelijk sneeuwdekje van 1-3 cm kan vormen. Voor een groot deel van het land staat dan ook een code geel uit. Doordat de luchttemperatuur en bodemtemperatuur boven nul liggen dooit de sneeuw echter wel voortdurend weg. De vraag is of de buien in de ochtend en middag nog genoeg intensiteit hebben om landinwaarts voor gladheid of zelfs accumulatie te zorgen, dit blijft nowcasten. Donderdag nacht en donderdag overdag komen de buien in een zwakke stroming niet verder meer dan de kustgebieden. Verder gaat de aandacht uit naar de mist die donderdagnacht op uitgebreide schaal gaat ontstaan. De omstandigheden zijn gunstig met weinig wind en opklaringen, echter staat er wel erg weinig wind. De vraag is of de mistlaag zodanig dik wordt dat deze donderdag overdag niet meer geheel oplost, de modellen zijn het daar (nog) niet over eens.

Aandachtspunten
Wind
Rondom het laag vannacht en vanochtend boven zee en aan de kust 6 tot 7 Bft en bij buien aan zee en op de kust kans op uitschieters van ruim 40 kn.

Zicht
Buiten neerslag goed, in neerslag matig, bij winterse neerslag slecht en in (natte) sneeuw mogelijk minder dan 1500 m. Vanavond en de nacht naar donderdag op veel plaatsen mist(banken). Het ontstaan van een groot en dikker mistgebied, dat overdag mogelijk niet meer oplost, is een onzekerheid. Vooralsnog gaan we hier niet van uit.

Temperatuur
Overdag is de temperatuur in de meeste uitvoer te laag vanwege de onrealistische sneeuwlaag. Dit is ook van belang voor de nacht naar donderdag, waarschijnlijk is ook dan de temperatuur te laag, dit wordt wel deels gecompenseerd doordat de ontkoppeling van de grenslaag in een stralingsnacht met weinig gradiënt sterker is dan in de modellen. In de nacht naar donderdag plaatselijk matige vorst. Mochten de mist en lage stratus donderdag overdag lang hardnekkig blijven, dan blijft de maximumtemperatuur mogelijk rond het vriespunt steken.

Bewolking
Bij de ingedraaide occlusie banden met geclusterde buien, toppen rond FL200. Landinwaarts krijgt de neerslag steeds meer een stratiform karakter en neemt de kans op St toe. De wolkenbasis in winterse neerslag is onrealistisch laag in de Harmonie uitvoer. In de loop van de nacht en ochtend dalen de toppen geleidelijk naar FL100-150 en wordt de kans op onweer verwaarloosbaar klein. Verder een meest convectief wolkenbeeld. De mist zou donderdagnacht en -ochtend deels over kunnen gaan in lage St, mogelijk dat deze donderdagmiddag niet overal kan worden opgeruimd.

Neerslag
Bij de ingedraaide occlusie geclusterde buien, met boven zee en in de kustprovincies regen en korrelhagel. Verder landinwaarts is de kans op natte sneeuw groot en in het oosten valt er zelfs af en toe droge sneeuw, met kans op enige accumulatie (zie modelbeoordeling). Bijna overal is er daardoor kans op gladheid. Overdag neemt de buiigheid vooral landinwaarts geleidelijk af, met als voorkeursgebieden nog de occlusierestanten, de vore/trog en het kleinschalige laagje van donderdag. Met de lagere toppen en afnemende buienactiviteit landinwaarts zal de kans op winterse neerslag en de accumulatie daarvan ook afnemen.

geldig tot donderdag 30 november 2023 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Uitgifte: 28/11/2023 15.37 uur LT
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Grootschalig gezien is de circulatie boven/rond het Europese continent geblokkeerd geraakt als gevolg van een N-Z georienteerde (hoogte)rug boven de Atlantische Oceaan. Dit betekend dat het weer in onze omgeving in elk geval tot en met begin volgende week zal worden bepaald door een omvangrijke hoogtetrog gevuld met koude polaire lucht, met daarin enkele rondtollende lagedrukgebieden. Buien(storingen) en droge perioden wisselen elkaar af, in een luchtsoort die net wel of net niet koud genoeg is voor (natte) sneeuw. In de loop van de volgende week zien we in een toenemend aantal leden een overgang naar een zonaal stromingspatroon, waarin de rug naar Oost-Europa beweegt of wordt doorbroken door een Atlantisch lagedrukgebied.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Vanaf donderdag bevinden we ons tussen diverse kleinschalige lagedrukgebieden in. De lucht wordt nog iets kouder (Theta-w 850 hPa rond -1°C) waardoor de kans op winterse neerslag toeneemt. De algehele neerslagkans neemt echter iets af, aangezien de storingen waarschijnlijk voornamelijk boven het warme water zullen blijven. Er is echter wel voortdurend kans op winterse buien, die boven zee en aan de kust vooral regen en korrelhagel zullen brengen maar verder landinwaarts ook (natte) sneeuw kunnen geven. De temperatuur in de EC uitvoer is donderdag en vrijdag en mogelijk ook nog tot en met het weekeinde te laag vanwege een onrealistische sneeuwlaag in het model. Dit wordt door de MOS niet gecorrigeerd. Vanaf het weekeinde lijkt de luchtsoort iets minder te koud te worden en neemt de kans op winterse neerslag iets af. In de loop van de volgende week zien we de kans op benedennormale temperaturen geleidelijk afnemen van ca. 90% naar ca. 40%. De neerslagkansen nemen juist geleidelijk iets toe, naar ca. 50%, met nog slechts 10% kans op winterse neerslag.

Samenvatting meerdaagse-periode
Donderdag landinwaarts meest droog. Verder af en toe zon maar ook regelmatig winterse buien, met vooral in het binnenland ook (natte) sneeuw. Met maximumtemperaturen van 2-5°C en lichte tot lokaal matige vorst in de nacht, liggen de temperaturen onder het klimatologische gemiddelde. Vanaf zondag worden de nachten minder koud. Er is deze week elke dag een redelijke tot grote kans op de uitgifte van een code geel voor gladheid, al zal het vaak plaatselijk zijn.

Samenvatting EPS-periode
De kans op een voortzetting van het (licht) winterse weertype neemt geleidelijk af naar ca. 50%. De neerslagkansen nemen juist iets toe naar ca. 50%.

Geldig van donderdag 30 november tot dinsdag 12 december

 

 

Over Weerlive

Weerlive is een verzamelwebsite voor weerdata uit zeer uiteenlopende bronnen, ook is dit het thuis van de Weer API met KNMI meetgegevens.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Weerlive.nl
Rijn en Schiekade 115 F
2311 AS Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@weerlive.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad